Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Tow & Blow heeft een mobiele windturbine ontwikkeld, geschikt voor nachtvorstbestrijding. De turbine kan op een aanhanger naar de gewenst locatie gereden worden en is binnen een kwartier opgezet. Groot voordeel van de machine is dat het geluid van de propellor 300 meter bij de machine vandaan niet meer is te horen.

Eerder dit jaar won Tow & Blow de Innovation Award op de Eastern Horticultural Field Days in Nieuw-Zeeland. Naast het lage geluidsniveau is het energieverbruik eveneens laag. De 23 pk Honda-motor verbruikt slechts 5 liter brandstof per uur. De windturbine zou ruim 4 hectare kunnen beschermen tegen nachtvorst en kost € 22.500.

Kijk voor een filmpje van de turbine op www.towandblow.co.nz .

 

Eerder dit jaar was op de open dag van de Duitse proeftuin Klein Altendorf de Amerikaanse windturbine van het merk Amarillo te zien. Ook deze machine wordt als ‘mobiele’ machine verkocht, maar is na plaatsing moeilijk meer te verplaatsen. Er is geen fundering voor nodig. Het LPG-verbruik van deze machine ligt op 55 liter per uur en de machine produceert op 300 meter afstand nog een geluidsniveau van 55 decibel.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 december 2012 - 21:00