In 2015 komt het meeldauw- en schurftongevoelige appelras Natyra beschikbaar voor de Nederlandse fruitteelt. De appel werd daarom door enkele fruittelers gepromoot tijdens de BioVak in Zwolle.                                                               


De zevende editie van de vakbeurs voor duurzame biologische landbouw, natuur en voedselkwaliteit werd op 22 en 23 januari in de IJsselhallen gehouden. Natyra is een kruising van Elise en een kruisingsnummer van PRI, dat ook eigenaar is van het appelras. Twee jaar geleden zijn op fruitteeltbedrijven in Nederland en Duitsland op experimentele schaal bomen aangeplant. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Nederlandse fruittelers zijn enthousiast over de teelt en roemen het ras vanwege zijn smaak, knapperigheid en lange houdbaarheid.


Ook Frans van Brandenburg, voorzitter van de NFO-kring Midden-Nederland, is blij met de nieuwe aanwinst. “De biologische fruitteelt zit te springen om nieuwe rassen”, aldus Van Brandenburg. Hij spreekt van een goede ontwikkeling die de biologische fruitteelt een beter perspectief geeft. Dat het goed gaat met de biologische markt is volgens hem aan alles te merken. “Het aanbod van biologische producten groeit, de distributie naar de winkels maakt een professionaliseringsslag en bovenal is de vraag enorm toegenomen. Biologische producten zijn uit de exclusiviteit gekomen en worden steeds toegankelijker voor de gewone man.”

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 januari 2014 - 18:52