Nederland importeerde vorig jaar bijna 3 miljoen ton verse groenten en fruit rechtstreeks uit landen buiten de EU. Het is daarmee de grootste importeur van West-Europa. De vijf West-Europese landen: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk importeerden samen 10,7 miljoen verse groenten en fruit uit landen buiten de EU. Dat schrijft Jan Kees Boon van Fruit & Vegetables Facts in zijn meest recente rapport.

Na Nederland zijn Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste importeurs. Ook Duitsland importeert veel groenten en fruit, maar veel daarvan is re-export uit bijvoorbeeld Nederland. Die cijfers zijn in dit overzicht niet meegenomen.
Het merendeel van de geïmporteerde producten (70%) in West-Europa wordt via zee aangevoerd. Via de weg kwam in de vijf landen 2,5 miljoen ton (23%) verse groenten en fruit aan en per luchtvracht 320.000 ton (3%). De hoeveelheden per spoor of binnenvaartschip zijn verwaarloosbaar.
De belangrijkste importproducten zijn voor Nederland: bananen, druiven, sinaasappels, bonen, asperges en peulen.
Zelf exporteerde Nederland 1,1 miljoen ton verse groenten en fruit naar landen buiten de EU, waarvan 700.000 ton uien. Verder zijn paprika’s, tomaten en aubergines belangrijke exportproducten.

Klik hier voor meer informatie en de exacte cijfers.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 juli 2014 - 17:06