Gisteren, maandag 3 november, werd  in Madurodam de aftrap van het Nationaal Schoolontbijt gegeven. Xander de Buisonjé opende het ontbijt samen met scholieren uit De Haag. In heel Nederland deden zo’n half miljoen kinderen op circa 2.500 basisscholen mee aan het ontbijt. Het ontbijt werd afgesloten met een Elstar-appel.

Tijdens de ontbijtweek zorgen supermarktketens Albert Heijn, Coop, Hoogvliet, PLUS en Poiesz en plaatselijke leveranciers ervoor dat alle scholen worden voorzien van Nederlandse appels. Volgens Marc Hinfelaar van het Nationaal Schoolontbijt is gekozen voor ‘reguliere appels’ in gangbare maten – en niet voor kinderappeltjes – om de distributie eenvoudig te houden. De NFO is verheugd dat fruit dit jaar in het fruitpakket zit. De NFO heeft met succes geijverd bij het ministerie van Economische Zaken om dit via een bijdrage van het ministerie mogelijk te maken.
Uit een ontbijtonderzoek dat Wageningen UR vorig jaar tijdens het Nationaal Schoolontbijt uitvoerde blijkt dat de vorm van het brood voor de kinderen een grote rol speelt of ze het wel of niet willen eten. De kinderen konden tijdens het onderzoek kiezen uit witte broodjes en volkorenbroodjes met een normale en een grappige vorm, zoals een vis, een hartje en een handje. Als de volkorenbroodjes een grappige vorm hadden, aten de kinderen er bijna  twee keer zoveel van. Zeker als de witte broodjes een normale vorm hadden. Een gezond ontbijt valt dus te sturen, vinden de onderzoekers.
Aan het onderzoek deden 1.113 kinderen van 12 scholen mee.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 4 november 2014 - 19:42