Voor appeltelers in Oekraïne staat een van de moeilijkste afzetseizoenen in jaren voor de deur. De recordproductie in combinatie met minder vraag uit Rusland speelt de telers parten.

De meeste grote appeltelers in Oekraïne hadden jarenlang een betrouwbare afzetpartner aan Rusland. De export leidde bovendien tot goede prijzen op de eigen binnenlandse markt. De laatste twee seizoenen nam de Russische vraag naar Oekraïense appels geleidelijk af. Dit als gevolg van de toegenomen concurrentie op de Russische markt na de toetreding van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie.
In het seizoen 2010/11 exporteerde Oekraïne 50.000 ton appels naar Rusland; het afgelopen seizoen, 2013/14, was dit nog slechts 9.000 ton. En dat terwijl de Russische appelimport dat seizoen zeven keer groter was dan twee jaar eerder. Desondanks is Rusland nog wel steeds de belangrijkste exportmarkt voor Oekraïense appels.
Om het komende seizoen naar Rusland te kunnen exporteren, zullen telers genoegen moeten nemen met lagere prijzen, aldus analisten van Fruit-Inform. Ook op de binnenlandse markt staat de prijsvorming onder druk. Niet alleen vanwege de grote appelproductie in Oekraïne, maar ook als gevolg van een grote appelimport uit Polen, waar een grote oogst wordt verwacht.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 1 juli 2014 - 19:50