Aanwezigheid van moeilijk te bestrijden onkruiden zoals ridderzuring, wilgenroosje en kweekgras in een frambozenaanplant verlagen het vitamine C- en suikergehalte in de vrucht en zorgen voor minder rode vruchten. Dat concludeert de Amerikaanse onkruidspecialist Tim Miller op basis van tweejarige veldproeven.

 

Wanneer de onderzoeksresultaten twee jaar op rij met elkaar overeenkomen, geeft dat een goede indicatie over de betrouwbaarheid van het onderzoek, stelt Miller. In het onderzoek werd samengewerkt met collega’s in Groot-Brittannië. Overigens gaat het hier waarschijnlijk om frambozenteelt voor de industrie die machinaal worden geoogst. Deze aanplanten zijn vaak wat minder goed onderhouden dan de Nederlandse aanplanten voor verse productie.

De Verenigde Staten zijn de derde grootste frambozenproducent in de wereld, na Servië en Polen, aldus Miller. Groot-Brittannië staat op de vijfde plaats. Binnen de VS worden de meeste frambozen geteeld in Californië, in 2011 ruim 36 miljoen kg. In Washington werden in 2010 ruim 27 miljoen kg frambozen geteeld. In Oregon worden de meest bramen geteeld: 816.000 kg in 2011.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 14 mei 2013 - 18:30