Een student  in Frankrijk doet komend seizoen stageonderzoek naar de optimale snelheid van de dunmachine Eclairfel. Deze studie moet tevens leiden tot voorstellen voor het optimaliseren van de machine.

Het Franse CTIFL won in 2012 de innovatieprijs Vinitech-Sifel voor zijn prototype van de dunmachine Eclairfel. Sindsdien bleef het stil rond de machine. Komend jaar wordt onderzocht hoe de werking van de machine kan worden geoptimaliseerd. De machine – ontwikkeld door Somaref – dunt de bloemen ook verder in de appelboom, wat volgens het blad Arboriculture niet het geval is met de Duitse Darwin-dunmachine die al enkele jaren op de markt is.

De Eclairfel heeft twee onafhankelijk van elkaar draaiende achtzijdige trommels die ieder de helft van de boomhoogte voor hun rekening nemen. Iedere trommel heeft 36 ‘vingers’ met een lengte van 60 centimeter.  Door de rotatie wordt willekeurig een deel van de bloemen verwijderd. De machine is in werking te zien via http://www.youtube.com/watch?v=VR7L9J7_OhA&sns=tw.
De getrokken Eclairfel weegt ongeveer twee ton en heeft een eigen hydraulisch systeem. De machine geeft een bloemdunning van gemiddeld 30 procent bij een rijsnelheid van 4 tot 6 kilometer per uur.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 2 januari 2014 - 18:08