Van de ruim zestig verdachte bladmonsters van kersenbomen die Pcfruit het afgelopen najaar analyseerde was driekwart aangetast met het Little Cherry Virus. Toon Vanrykel van Pcfruit ziet niets verontrustends in deze uitslag. Het ging immers om monsters van verdachte bomen.

Het analyseren van monsters op het Little Cherry Virus is een dienst die Pcfruit aanbiedt aan zowel fruittelers als particulieren. Particulieren hebben voor het aanvragen van een kapvergunning voor een zieke kersenboom een positieve uitslag van de test op het Little Cherry Virus nodig. Anderzijds stimuleert Pcfruit op deze manier dat particulieren zieke bomen kappen om zo verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
Doordat juist monsters van mogelijk zieke bomen zijn aangeleverd, is het niet verwonderlijk dat een groot deel inderdaad aangetast blijkt. De uitslag zegt echter niets over het totaal aantal aangetaste kersenbomen in Belgisch Limburg, benadrukt Vanrykel. Wel zijn er in België zorgen over de verspreiding van het virus. Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) onderzoekt in opdracht van de Belgische overheid in hoeverre het virus zich heeft verspreid bij onze zuiderburen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 december 2014 - 18:51