Plasmatechnologie kan worden ingezet om de houdbaarheid van peren te vergroten. TNO beschikt over een technologie waarmee stoffen in de plasmafase kunnen worden gebracht. Plasma kan de oppervlakte van materialen zodanig veranderen dat andere stoffen er beter op hechten. Dit principe bracht Agrotrade De Leye op het idee de techniek in te zetten om peren te behandelen voordat een beschermende coating wordt aangebracht. Behalve een betere hechting gaat er volgens het TNO-onderzoek een desinfecterende werking uit van de plasmatechnologie                                                                            


Samen met TNO en andere partijen heeft Agrotrade De Leye deze innovatieve technologie opgepakt. Men werkt aan een apparaat dat per dag tonnen peren met plasmatechnologie kan voorbewerken. Agrotrade heeft inmiddels octrooi aangevraagd.


Alex van Schaik (WUR): “Als plasmatechnologie bruikbaar is om de houdbaarheid van peren te vergroten dan is dat een positieve ontwikkeling. Ik ben benieuwd hoe een ingewikkeld proces als plasmatechnologie praktisch wordt ingezet.” Bij de dodelijke werking op schimmels en bacteriën, zet Van Schaik vraagtekens. “Wat gebeurt is dat de coating de rijping van het fruit vertraagt, wat de kans op aantasting door schimmels verkleint.”        


Volgens TNO is de plasmatechnologie ook bruikbaar voor andere vruchten als appels, aardbeien en frambozen. Zo zouden bestrijdingsmiddelen door behandeling met plasma’s kunnen worden verwijderd.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 januari 2014 - 18:41