Vorige week hebben 35.000 scholieren van het basis- en middelbaaronderwijs in Noord-Holland een Conference-peer gekregen. De actie was een initiatief van Greenport Noord-Holland en het Clusius College en werd ondersteund met promotiemateriaal afkomstig van The Greenery. Gerard Pronk uit Zwaagdijk leverde de peren.

Het idee voor een charmeoffensief voor de Nederlandse fruitsector ontstond al bij de oogst toen de Russische boycot nog maar net was afgekondigd. Vanuit Greenport Noord-Holland zijn er connecties met het Clusius College dat op acht locaties in Noord-Holland (groene) vmbo- en mbo-opleidingen verzorgt. Alle Noord-Hollandse basisscholen werden aangeschreven, waarvan er 120 aangaven aan de actie mee te willen doen. Dat is ongeveer een derde van alle basisscholen in de regio. Samen met de leerlingen van het Clusius College ontvingen de basisscholieren vorige week een peer met een folder van Verse Oogst met daarin recepten en andere informatie over Hollandse peren.

Peren uitdelen met Monique Smit
De eerste peren werden door teler Gerard Pronk, Jaap Bond, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en Rien van Tilburg van het Clusius College uitgereikt op de St-Lidwina basisschool in Zwaag. Zij werden vergezeld door Monique Smit (zus van zanger Jan Smit) die de gesprekken met de leerlingen leidde tijdens het bezoek. De school had een speciaal programma rondom de peer samengesteld, waarbij de onderbouw een perenknutsel had gecreëerd , de middenbouw een perenlied had ingestudeerd en de bovenbouw een perentraktatie had gemaakt. Tijdens het uitdelen van de peren konden de leerlingen vragen stellen aan Gerard Pronk.
Ook op het Clusius College gaan de leerlingen aan de slag met de peer. De uitdeelactie is daar gekoppeld aan een receptenwedstrijd voor leerlingen en medewerkers. The Greenery en het Clusius College hebben twee iPads ter beschikking gesteld voor de winnaars. Ook worden de recepten gepubliceerd op de website van Verse Oogst.     

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 december 2014 - 18:56