Hagelbuien hebben donderdag 24 april in de Betuwe en Utrecht plaatselijk tot flinke schade geleid.  Vrijdag passeerden hagelbuien West Noord-Brabant en de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Bij de OFH kwamen in totaal dertig schademeldingen binnen. “De helft van die bedrijven heeft heel pittige schade”, meldt Gert Jan van Dijk van de OFH.

Donderdag vielen met name in het westen van de Betuwe en in de Bommelerwaard de zwaarste buien. In Herwijnen hagelde het tien minuten aan een stuk met stenen tot wel 2 cm doorsnede, aldus Adrie van Kuilenburg. Vervolgens viel in korte tijd 22 mm regen. De hagel veroorzaakte schade aan het hout en de vruchtjes in fruitopstanden. Ook hagelde er veel blad af. Daarnaast werden golfplaten en dakramen van gebouwen in de omgeving beschadigd.
Bert den Haan, voorzitter afdeling West-Betuwe, zegt dat er in de omgeving van Tiel vrijwel geen hagelschade was. Meer naar het oosten, in de Bommelerwaard, was wel weer hagel gevallen.  “Maar daar zijn minder fruitbedrijven. De meeste fruitbedrijven lijken dus de dans ontsprongen”, aldus Den Haan. Na de buien van donderdag meldden 24 telers bij de OFH de schade, vrijdag kwamen daar nog zes bedrijven bij.

Foto: Adrie van Kuilenburg

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 april 2014 - 14:27