Polen vindt dat de EU te weinig geld beschikbaar stelt voor sectoren die getroffen zijn door het Russische embargo. De EU heeft 125 miljoen euro toegekend hiervoor. Volgens de Poolse website www.portalspozywczy.pl is minister van Landbouw Marek Sawicki niet tevreden met het Europese aanbod. “Ik ben er van overtuigd dat het bedrag moet veranderen. Het lijkt wel of de ambtenaren die het bedrag hebben vastgesteld nog niet terug zijn van vakantie”, aldus Sawicki.

Veelbelovende gesprekken met VS
Direct na het afkondigen door Rusland van de importstop voor Pools fruit heeft Polen een aanvraag ingediend om fruit naar de Verenigde Staten te mogen exporteren. Donderdag 21 augustus heeft de Poolse ambassadeur in de VS Ryszard Schnepf daarover een gesprek gehad met de directie van de Amerikaanse inspectiedienst Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS). Schnepf schat de kansen op een markttoegang voor Poolse appels, peren en kersen positief in, zegt hij op de Poolse website www.ekonomia.rp.pl. “De gesprekken waren veelbelovend. Er is een reëel vooruitzicht dat de VS haar markt openstelt voor Pools fruit”, aldus Schnepf. Belangrijke voorwaarde is echter dat Polen eerst moet voldoen aan de Amerikaanse fytosanitaire eisen. De lengte van de toelatingsprocedure hangt sterk af van de lijst van ziekten en plagen die voorkomen op Pools fruit.

Overigens mag Italië sinds afgelopen najaar appels en peren exporteren naar de VS. Vanuit Nederland loopt al meerdere jaren een toelatingsaanvraag voor markttoegang tot de VS.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 26 augustus 2014 - 19:28