Dankzij de kleine Europese appeloogst in 2012 bereikten de Poolse appelexporten een recordhoogte van 1,2 miljoen ton. Zestig procent van het exportvolume ging naar Rusland, een stijging van 70 procent. De verkopen naar EU-landen stegen met 155 procent, aldus de Poolse BGZ-bank. Ook werden appels geëxporteerd naar landen waar anders nooit zaken mee werd gedaan, zoals Spanje en Kroatië, maar ook Algerije en Egypte.
 

Het exportvolume naar Algerije en Egypte bedroeg slechts 3.200 ton en 1.400 ton, maar nu de Poolse exporteurs deze markten eenmaal hebben aangeboord verwachten ze die wel verder uit te kunnen bouwen.
Daarbij worden ze gesteund door de Poolse overheid. Afgelopen jaar tekenden de Poolse overheid en de fruitsector een verdrag waarin de overheid haar steun toezegde aan een groot aantal marketingactiviteiten. Het gaat onder andere om activiteiten – beursbezoek, handelsmissies en proeverijen – om de sector in het buitenland te ondersteunen. Landen waarop de sector zich richt zijn: Rusland, Duitsland, China, Frankrijk, Oekraïne en de Verenigde Arabische Emiraten.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 8 oktober 2013 - 17:38