Poolse fruittelers hebben de afgelopen maand op diverse plaatsen in het land acties gevoerd om tegemoetkoming te eisen voor de verliezen die ze lijden vanwege het Russische embargo.

Enkele honderden Poolse fruittelers protesteerden begin november in Warschau vanwege de slechte economische situatie. Ze eisen staatssteun voor de verliezen die ze lijden als gevolg van het Russische embargo. Ter ondersteuning van de actie in de hoofdstad gingen in Lublin ook nog eens circa driehonderd telers de straat op om het verkeer te blokkeren. Tijdens deze actie werden appels uitgedeeld aan autobestuurders en werd uitgelegd waarom er werd gedemonstreerd. Vorige week herhaalden zo’n honderd telers de actie in Lublin. Op zebrapaden in de stad werd het verkeer voor 20 tot 30 minuten tegengehouden, waarna het weer doorgelaten werd.
Ook in Leokadiowie hielden ongeveer vijftig telers een zelfde soort actie.

De telers willen een vergoeding die tenminste de helft van de kosten van de productie dekt. Ook willen ze dat de Poolse regering – in samenspraak met de EU – enkele honderdduizenden tonnen appels uit de markt haalt om zo de afzetmogelijkheden van het overige fruit te bevorderen. Normaal exporteert Polen 800.000 ton appels naar Rusland zegt Thomas Solis, vice-voorzitter van de Vereniging van Poolse Fruittelers, aan portalspozywczy.pl. Doordat deze appels nu ook op de Poolse markt terechtkomen zijn de prijzen voor alle appels bijzonder laag. De appelprijzen op de binnenlandse markt bedragen momenteelt 35 tot 45 Zlotycent (€0,08 tot €0,11), terwijl de kostprijs schommelt tussen de 0,8 en 1 Zloty (€0,19 tot €0,24).
Solis zegt niet tevreden te zijn met de Europese regelingen. De maatregelen zijn inefficiënt en niet toereikend. Solis: “Bij de berekening van de vergoedingen is uitgegaan van een productie van 30 ton per hectare, terwijl er dit jaar 90 ton hing. Daarmee worden de problemen niet opgelost.”

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 25 november 2014 - 19:16