De Provincie Limburg verleent de komende vijf jaar ontheffing voor het gebruik van spreeuwenvangkooien. Dit is bekendgemaakt na het bezoek van gedeputeerde Patrick van der Broeck aan twee blauwebessenbedrijven in America, afgelopen vrijdag. Het Faunafonds erkent de kooien echter niet als geldige maatregel om in aanmerking te komen voor tegemoetkoming.

Limburgse blauwebessentelers kampen al een aantal jaren met overlast van spreeuwen. Bij wijze van proef zijn vorig jaar op enkele locaties spreeuwenvangkooien getest, waarmee geprobeerd wordt spreeuwen aan het begin van het seizoen te vangen en op een andere locatie uit te zetten.

De Provincie verleent nu ontheffing voor het gebruik van de kooien en biedt aan een bedrijf in te schakelen dat de gevangen spreeuwen naar een andere locatie verhuist. Telers moeten zelf zorgen voor kooien en onderling afspreken waar deze worden geplaatst. Met name dat laatste is belangrijk om de plaag afdoende te bestrijden. Dat beaamt ook blauwebessenteler Theo Douven die al vijf jaar drie vangkooien op zijn bedrijf gebruikt. “Drie kooien zijn onvoldoende om de plaag weg te krijgen”, is zijn ervaring. Wanneer telers samenwerken en op meerdere locaties kooien zetten, is het misschien wel mogelijk grote groepen spreeuwen weg te vangen.

Overigens staan de vangkooien niet op de lijst van geldige maatregelen van het Faunafonds om in aanmerking te komen voor vergoeding van schade door spreeuwen. De Provincie Limburg geeft aan dat de maatregel is genomen om telers extra mogelijkheden te geven om spreeuwen te bestrijden, maar dat hierover geen overleg met het Faunafonds is geweest.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 14 augustus 2012 - 19:30