Frederik Bunt uit Slijk-Ewijk levert dit seizoen de eerste Nederlandse pruimen onder Milieukeur . Bunt legt zich de laatste jaren steeds meer toe op de teelt van pruimen, een teelt met goede mogelijkheden als je het professioneel aanpakt, vindt hij. De marktvraag en samenwerking met de afnemers zijn daarbij leidend.

 

In samenwerking met Fruitmasters levert Bunt dit jaar 50 ton pruimen onder het Milieukeur-label aan Smeding Groenten en Fruit . Hij is daarmee de eerste Nederlandse teler die pruimen onder Milieukeur levert. Toch hoefde hij niet alle protocollen nieuw te ontwikkelen, veel zaken kon hij uit de appelteelt overnemen. Belangrijk verschil met bijvoorbeeld GlobalGap is dat veel zaken vooraf berekend moeten worden, zoals het aantal kilo’s werkzame stof dat verspoten wordt en het aantal kubieke meters vochtonttrekking. Andere zaken zoals het bijhouden van een gewasbeschermingsregistratie is voor de meeste telers al gesneden koek. Telen onder Milieukeur vraagt wel extra inspanning ervaart Bunt. “Het moet wel je hobby zijn.”

 

In totaal teelt hij op 6 hectare pruimen, waarvan het merendeel nog jonge aanplant is. Bunt teelt onder andere Opal, Monsieur Hâtif, Reine Victoria, Reine Claude Verte en Belle de Louvain. Daarnaast teelt hij peren, kruisbessen en bramen. Deze teelten vallen niet onder Milieukeur.

Hij levert niet de totale pruimenoogst aan Smeding. Afhankelijk van het verloop van de afzet dit jaar bekijkt Bunt welke afspraken hij volgend jaar maakt. Belangrijk voor hem is om het product niet zomaar voor de klok te zetten, maar een relatie aan te gaan met de afnemer(s).

 

Eerder al ontwikkelde de teler samen met machinebouwer Stas uit België een pruimensorteermachine, op basis van een bestaande kersensorteermachine. Ook onderzoekt Bunt de mogelijkheden van het wassen en snijden van pruimen om deze ingevroren af te zetten. Dit jaar zal het vanwege de kleine oogst niet nodig zijn pruimen te verwerken, maar andere jaren is een dergelijke afzetmogelijkheid goed om een bodem in de markt te leggen. Vooralsnog zijn er geen afzetmogelijkheden voor industriepruimen.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 31 juli 2012 - 18:30