De importstop van Rusland voor groenten, fruit, vlees en zuivel uit de EU was al maanden voorbereid. Vanuit Rusland werd al langere tijd contact gezocht met bedrijven en exporteurs in diverse landen. Dat zegt Ruud Huirne, directeur Food & Agri van de Rabobank, in een interview met agf.nl. Voor de Rabobank kwam de boycot dan ook niet als een verrassing.
Al sinds de eerste strafmaatregelen van de EU is Rusland bezig met het uitbreiden van het netwerk van handelsrelaties. De Europese sancties na het vliegtuigongeluk waren alleen nog de laatste aanleiding voor een boycot, maar niet de oorzaak. Volgens Huirne legde Rusland al eerder contact met handelaren in voormalige Sovjet-landen, zoals Tajikistan, Armenië en Wit-Rusland, maar ook in China en Brazilië om zo zeker te zijn van voldoende voedingsproducten.

Overigens meldde de Russische site TPP-inform.ru gisteren, 18 augustus, dat de Argentijns-Russische Kamer van Koophandel op dit moment een groot aantal verzoeken van Russische distributeurs en supermarkten ontvangt die voorheen exclusieve contracten hadden met Europese bedrijven. Ook zullen deze week gesprekken plaatsvinden tussen de ministers van handel van Argentinië en van Rusland.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 19 augustus 2014 - 17:53