De Rabobank heeft de kredietverlening aan Nederlandse agrarische ondernemers vorig jaar met 2 procent zien dalen, tot 29,1 miljard euro. Dat maakte de bank op 27 februari bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2013. In de fruitsector is geen sprake van een daling; de kredietverstrekking bleef op een stabiel niveau.


De kosten van kredietverliezen komen in de agrarische sector bijna geheel voor rekening van de glastuinbouw. Volgens de bank is de teruggang vooral te wijten aan daling van valutakoersen ten opzichte van de euro. Van het totale uitgegeven krediet van de Rabobank ging vorig jaar 54 procent naar de food- en agrisector. Daarvan staat 21 procent uit in de groente- en fruitsector.


Hoe de kredietverlening precies over de sectoren is verdeeld, maakt de Rabobank eind maart bekend tijdens de jaarlijkse ontmoeting met de landbouwpers. Dan geeft de bank ook een toelichting op de ontwikkelingen in de diverse branches.


De Rabobank heeft een marktaandeel van ongeveer 85 procent in de Nederlands food- en agrisector, en ook in de fruitteelt. ABN Amro doet echter ook een gooi naar deze sector. De bank wil in deze branche graag meer krediet afzetten. Volgens voorzitter Gerrit Zalm zijn boeren betrouwbare kredietnemers. Dat meldde Boerderij naar aanleiding van een bijeenkomst van de bank in Alphen aan de Rijn.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 4 maart 2014 - 13:19