TU Delft presenteerde maandag 16 december de DelFly Explorer: een kleine robot die zelfstandig met een camera door de lucht kan vliegen. TU Delft ziet onder meer toepassingsmogelijkheden voor de fruitteelt: de vliegende robot zou in een kas kunnen worden ingezet om te bepalen of vruchten al dan niet rijp zijn.

Onderzoeker Guido de Croon van de universiteit geeft aan dat nog veel onderzoek nodig is voordat de DelFly daadwerkelijk een functie kan vervullen bij de detectie van rijp fruit. “Het belangrijkste is dat er een methode wordt ontwikkeld aan de hand waarvan de robot rijpe vruchten kan herkennen. Dat kan door middel van kleur zijn, maar wellicht ook via geuren. Daar moeten we nog verder naar kijken. Voordat de robot daadwerkelijk inzetbaar is in de fruitteelt zijn we enkele jaren verder. Overigens: als telers suggesties hebben voor een andere toepassing van de DelFly staan we hier voor open. Met deze innovatie willen we de sector ook prikkelen, een denkproces op gang  brengen.”

De mini-robot, die slechts 20 gram weegt, is ’s werelds eerste Micro Air Vehicle (MAV) met flapperende vleugels dat zelf obstakels kan ontwijken. Door de vleugels lijkt de DelFly nog het meest op een robotachtige libelle. Twee camera’s fungeren als ogen. Een minuscule computer verwerkt de beelden net zo snel als ze worden ontvangen waardoor de DelFly precies weet waar zich obstakels bevinden.                                                                                                                                                               

Ook het NOS Journaal besteedde aandacht aan de DelFly Explorer. Kijk op http://nos.nl/video/587135-tu-delft-komt-met-vliegend-robotje.html om het item te bekijken.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 december 2013 - 18:55