Rusland heeft in 2011/’12 10 procent meer peren geïmporteerd dan het jaar daarvoor. De totale import bedroeg 500.000 ton. In totaal werden 1,2 miljoen ton appels geïmporteerd. Dat is 12 procent meer dan het jaar daarvoor en daarmee de hoogste invoer van de laatste vijf jaar. De vraag naar appels stijgt gestaag, ze nam in de afgelopen vijf jaar met een derde toe. Dat meldt het Russisch bureau voor statistiek, aldus Fruit-Inform.

Naar verwachting zal de vraag naar peren uit Rusland de komende jaren alleen maar toenemen. De perenteelt in Rusland neemt wel toe, maar de productie is niet toereikend om aan de vraag te voldoen. Ook de toetreding van Rusland tot de WTO stimuleert exporteurs. Het importtarief voor peren wordt tot 2015 afgebouwd van 10 naar 5 procent. Afgelopen seizoen kwam een kwart van de perenimport uit Argentinië. Dit land is de grootste leverancier van peren aan Rusland. Daarnaast zijn Nederland, België en Polen leveranciers van betekenis.

Bij appel was Polen de grootste leverancier met 500.000 ton; goed voor 40 procent van de totale import in 2011/’12. Moldavië leverde 15 procent van de totale appelimport en China 11 procent. De export vanuit Polen naar Rusland is de afgelopen vijf jaar met 40 procent toegenomen.

Vlak na de oogst in 2011 leverde Oekraïne ook behoorlijke hoeveelheden appels aan Rusland, maar deze aanvoer nam vrij snel af vanwege de hoge prijzen van de Oekraïense appels. Oekraïense appels zijn 10 tot 15 procent duurder dan appels uit Moldavië en 3 tot 5 procent duurder dan Poolse appels, terwijl de kwaliteit minder is dan product uit Polen. Voor komend seizoen worden hoge producties in Rusland, Polen en Oekraïne verwacht. Dit zal zijn weerslag hebben op de prijzen en de positie van Oekraïne dat daarmee verder verzwakt. Ook Ruslands toetreding tot de WTO zorgt naar verwachting voor een sterkere concurrentie van relatief goedkoop, maar hoogkwalitatief fruit uit West-Europa.

 

De positie van de appelteelt in Oekraïne neemt ook in het land zelf af. Het aandeel Oekraïense appels op de binnenlandse markt neemt de laatste drie jaar sterk af. Terwijl in 2010/’11 nog 80 procent van de binnenlandse consumptie bestond uit Oekraïense appels, was dat in 2011/’12 nog maar 69 procent en volgend seizoen naar verwachting nog maar 66 procent ondanks de verwachte recordproductie. Met name Polen levert veel appels aan Oekraïne.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 september 2012 - 18:00