In de loop van de winter komt er in Rusland een tekort aan appels in de winkels. De Russische voorraad zal in december op zijn. Dat voorspelt Igor Muhanin, voorzitter van de Russische tuinbouworganisatie. Hij verwacht dat de appelprijzen van de meest betaalbare rassen begin 2015 zullen uitkomen op 60 roebel, dat is € 1,15, per kg.

Wanneer de Russische appelvoorraad al toereikend zou zijn, dan speelt een gebrek aan koelinstallaties de sector parten. De Russische overheid heeft de subsidies voor het aanleggen van boomgaarden en koel- en pakstations vervijfvoudigd, maar keert de bedragen pas in 2015 uit. En daar ligt nu juist het probleem, stelt Muhanin. Volgens hem heeft de sector er onvoldoende vertrouwen in dat de bedragen werkelijk uitgekeerd zullen worden, waardoor investeringen op zich laten wachten. Bovendien is er geen enkele garantie dat de Russen de importen niet zullen hervatten. Ondernemers durven zich om die reden niet te diep in de schulden te steken.
Ook roert Muhanin in het interview met Izvestia.ru een ander probleem aan. Voor uitbreiding van de appelteelt is Rusland afhankelijk van Poolse vruchtbomen omdat dit land als een van de weinige beschikt over voldoende winterharde rassen.

Volgens de Russische tuinbouworganisatie ligt de Russische appelconsumptie op 2 miljoen ton per jaar, terwijl de binnenlandse productie 500.000 tot 600.000 ton bedraagt. Normaal gesproken begint in de loop van november de invoer van Poolse en Moldavische appels. Beide landen zijn verantwoordelijk voor respectievelijk 40 en 15 procent van de Russische appelinvoer.

Volgens Tatyana Getman van APK-Inform zijn de appelprijzen na aanvang van de boycot eerst gestegen, maar stabiliseerden ze zich omdat Moldavië via Wit-Rusland appels ging leveren. Wanneer dit niet was gebeurd zou er op dit moment al een tekort aan appels zijn geweest. Sinds deze week (20 oktober) heeft het Russische Rosselzhoznadzor, dat verantwoordelijk is voor de fytosanitaire controles, beperkingen opgelegd aan het ministerie van Landbouw in Wit-Rusland voor de import van plantaardige producten uit Wit-Rusland. Deze beslissing kwam na een reeks van waarschuwingen over de re-export van verboden groenten en fruit uit de EU via Wit-Rusland. Veel Poolse en Moldavische appels zouden via Wit-Rusland toch nog verhandeld worden naar Rusland.

Volgens Getman schommelt de appelprijs voor Russische fruittelers op dit moment rond de 25 tot 30 roebel per kg, omgerekend € 0,48 en € 0,58. Dat is gemiddeld 30 procent hoger dan vorig jaar. Hoe de prijzen zich in de loop van het seizoen gaan ontwikkelen is ook afhankelijk van het beleid van retailers. De verwachting is dat de prijzen in de tweede helft van het seizoen 40 procent hoger zullen liggen dan voorgaande jaren. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 21 oktober 2014 - 17:53