Zuid-Europese perzik- en nectarinetelers kunnen rekenen op Europese steun nu de markt vanwege de Russische boycot nog verder is verslechterd. Dat heeft landbouwcommissaris Dacian Ciolos afgelopen maandag toegezegd.

Een eerste stap is dat vanaf nu 10 in plaats van 5 procent van de productie van de markt afgehaald mag worden. Ook komt er steun voor individuele bedrijven. De maatregelen worden in de komende weken formeel bekrachtigd, maar gaan met terugwerkende kracht gelden vanaf maandag, 11 augustus.
Half juli al hadden de Italiaanse, Spaanse en Griekse landbouwministers in Copa-Cogeca-verband Europese steun aangevraagd vanwege de crisis in de steenfruitsector. Vorige week nog zei de Europese Commissie (EC) geen noodzaak te zien voor het toekennen van steun aan deze sector. Het besluit van Rusland om het komende jaar geen groenten, fruit, vlees of zuivel uit de EU te importeren heeft er echter voor gezorgd dat de EC haar mening heeft herzien. Ook zei Ciolos: ‘Als het nodig is niet te aarzelen om hetzelfde te doen voor andere sectoren die in de problemen komen nu de uitvoer naar Rusland wegvalt’.

In de EU worden jaarlijks rond de 2,5 miljoen ton perziken en 1,2 miljoen ton nectarines geteeld. De slechte marktsituatie van dit jaar is niet alleen het gevolg van een hoge productie. Vanwege de goede weersomstandigheden overlapt de oogst in verschillende regio’s elkaar, waardoor een groot volume tegelijk op de markt is gekomen. Bovendien zorgde de – toen nog – onzekere situatie over de afzet naar Rusland en Oekraïne al voor een geringe vraag op de Europese markt. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 12 augustus 2014 - 20:16