Terwijl een derde van de import van groenten, fruit, vlees en zuivel is weggevallen, zegt Rusland zelf weinig te merken van de importstop. Het Russische bureau voor statistiek Rosstat meldt dat tussen 12 en 18 augustus de prijzen voor vlees en vis met 0,3 procent tot 0,9 procent zijn gestegen. De prijzen voor groenten en fruit zijn net als andere jaren in het hoogseizoen met enkele procenten gedaald. Alleen de prijzen voor appels zouden met 0,2 procent zijn gestegen.

De Russische media melden echter dat de appelprijzen in sommige gebieden met 30 procent zijn gestegen en ook andere producten hebben te maken met soms forse prijsstijgingen. Ook de fruitprijzen in de supermarkt zouden met 30 procent zijn gestegen. Vlees en vis zouden zelfs 30 tot 60 procent duurder zijn geworden.
Om grote prijsstijgingen te voorkomen opende de Russische overheid vorige week al een meldpunt waar Russische consumenten prijsstijgingen en misbruik van de boycot kunnen melden. Een Russische consument ziet het echter als een wassen neus: “Een melding doen is net zoiets als flessenpost in zee gooien”, verklaart ze.
De Russische overheid gaat fors investeren in het verhogen van de binnenlandse productie om zo meer zelfvoorzienend te worden. De Russische minister van Landbouw Nikolai Fyodorov heeft volgens de Franse krant Le Figaro tot en met 2020 13 miljard euro aan landbouwsubsidie toegezegd. Voor 2015 zou het gaan om 1,8 miljard euro aan landbouwhulp.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 26 augustus 2014 - 19:23