De afzet van kleinfruitsoorten verdubbelt als (kleur)combinaties worden gemaakt en als de kleuren goed worden belicht. “De ene soort kan de verkoop van andere soorten stimuleren, daarvoor is samenwerking tussen telers nodig”, betoogde professor Fred Brouns, bijzonder hoogleraar Health and Food Innovation aan de Maastricht University, in zijn lezing bij de opening van het nieuwe pand van Sun Berry International op donderdag 23 mei.

 

Hij baseerde zich onder andere op onderzoek van de Cornell University waarin is aangetoond dat de verkoop van verschillende zachtfruitsoorten met 104 procent steeg wanneer de kleuren van het fruit in het schap goed werden belicht. Ook verdubbelt de consumptie van zachtfruitsoorten wanneer kleurencombinaties worden gemaakt. Brouns wil dit effect nog verder onderzoeken want het zou betekenen dat in de afzet en marketing van kleinfruitproducten meer samenwerking tussen telers gewenst is.

 

De professor noemde in zijn lezing een groot aantal gezondheidsvoordelen van blauwe bessen. Zo helpen deze vruchten hart- en vaatziekten en diabetes te voorkomen, verminderen ze het risico op hoge bloeddruk en Parkinson, verbeteren ze het geheugen en hebben ze een ontstekingswerende werking. In het Academisch Ziekenhuis Maastricht wordt zelfs geadviseerd pas geopereerde mensen zachtfruitproducten te geven om ontstekingen te voorkomen.

Ondanks deze lijst van gezondheidsvoordelen komt de afzet niet vanzelf, waarschuwt Brouns. “De afzet is wel afhankelijk van een goede marketing.” Maar dan is er ook wel wat mogelijk. Als voorbeeld noemde hij een Maastrichtse bakker die speltbrood promoot onder wielrenners. Inmiddels komen vele wielrenners speciaal naar deze bakker om brood. “Dus wat moet er in die laatste bidon van de wielrenners van de Tour de France”, hield Brouns zijn toehoorders voor. Natuurlijk: blauwe bessensap.

Tot slot wees Brouns de telers er op dat het aanvragen van gezondheidsclaims geen makkelijke en goedkope weg is. Dat kunnen telers niet alleen. Ze kunnen daarin het beste samenwerking zoeken met de overheid.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 11 juni 2013 - 18:30