Een samenwerkingsverband tussen Nieuw-Zeelandse onderzoekers en Amerikaanse frambozentelers is in de finale geëindigd van de ‘Investor of the Year’-verkiezing van de Amerikaanse Kamer van Koophandel. In 1999 startten het Nieuw-Zeelandse Plant & Food Research en het Amerikaanse Northwest Plant een veredelingsprogramma voor frambozen.

 

Washington State, waar Northwest Plant is gevestigd, is een van ’s werelds belangrijkste productiegebieden van frambozen voor verwerking. Circa 10 procent van de wereldwijde frambozenproductie wordt aan de Amerikaanse Noordwestkust geoogst.

Doel van het gezamenlijke veredelingsprogramma was te komen tot een ziektetolerant en makkelijk oogstbaar frambozenras. In 2009 werd het eerste resultaat uit het programma, het ras Wakefield, naar de VS gestuurd voor evaluatie. De opbrengst van het ras blijkt 20 procent hoger te liggen dan andere gangbare frambozenrassen. Vorig jaar werd Wakefield voor het eerst commercieel geteeld. Verwacht wordt dat in 2017 circa 910 hectare met dit ras is aangeplant.

In de toekomst worden nieuwe rassen vanuit dit samenwerkingsverband verkocht vanuit het nieuwe bedrijf Pacific Berries.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 13 augustus 2013 - 17:04