De oproep van CLM (Centrum voor Landbouw en Milieu) om schade door halsbandparkieten te melden heeft vooralsnog zo’n veertig reacties opgeleverd. Hieronder zijn negen concrete gevallen van schade. In de meeste gevallen gaat het om schade door vraat aan fruit. Daarnaast hebben halsbandparkieten op diverse plaatsen knoppen en twijgen van fruitbomen kapot gebeten. Hoewel de schade landelijk gezien lijkt mee te vallen, zorgen de parkieten bij sommige telers wel voor aanzienlijke schade.


De halsbandparkiet is een exoot die sinds de jaren zeventig in Nederland en omringende landen voorkomt. In Nederland is hij vooral aanwezig in de Randstad. Hij breidt zijn leefgebied echter langzaam uit van de stad naar omliggende landbouwgebieden. De halsbandparkiet laat zich lastig verjagen en staat er om bekend af en toe aan een peer of appel te pikken. Deze ontwikkelingen maken de halsbandparkiet tot een potentiële bedreiging voor met name de fruit- en boomteelt.


Agrariërs en omwonenden die de eerste oproep tot het melden van schade, veroorzaakt door de halsbandparkiet, hebben gemist, kunnen dit nog tot 17 juli doorgeven op https://nl.surveymonkey.com/s/Halsbandparkiet. Daarna worden de meldingen in een rapportage uitgewerkt.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 15 juli 2014 - 18:09