Afgelopen zondag viel in het fruitteeltgebied rond de Bodensee en in Südtirol de eerste sneeuw. Toch is de temperatuur daar naar verluid niet veel lager gedaald dan in Nederland. Volgens het KNMI daalde de temperatuur in Nederland in de nacht van zaterdag op zondag op veel plaatsen tot onder de -4°C, maar veel schade lijkt deze vorst niet aan de laatste nog te plukken appels te hebben veroorzaakt.

Op het bedrijf van Raymond Notermans in Banholt daalde de temperatuur tot circa -2°C op 1 meter hoogte. Hij had zaterdagmiddag zijn laatste Jonagold geplukt en schat dat nog maar bij enkele telers in Zuid-Limburg vruchten aan de bomen hingen tijdens de nachtvorst. In de nacht van vrijdag op zaterdag was er ook wel lichte vorst, maar in die nacht daalde de temperatuur slechts korte tijd onder het vriespunt. In de nacht van zaterdag op zondag duurde de koude veel langer. Deze vorst veroorzaakte waarschijnlijk niet veel schade aan de vruchten. “Het zal de bewaarkwaliteit niet ten goede zijn gekomen, maar een laatste pluk Jonagold is doorgaans niet bestemd voor lange bewaring”, redeneert Notermans.

 

In Zuid-Duitsland en Noord-Italië ging de koude gepaard met sneeuwval. Fruitteler Martin Schöllhorn uit Oberdorf aan de Bodensee, met wie Sjaak Walraven van Boomkwekerij Fleuren contact heeft, had voor de sneeuwval zijn hagelnetten geopend. Op zijn bedrijf hing nog Fuji Fubrax Kiku 8. De vruchten hiervan heeft hij enkele dagen met rust gelaten en nu is hij bezig met de eerste pluk van dit ras. Verder hing er op zijn bedrijf nog een tweede pluk Jonagold en Braeburn. Er is geen schade aan de vruchten.

Ook uit Südtirol komen soortgelijke geluiden. Daar viel sneeuw gepaard met regen en wind. Op www.suedtirolnews.it vertelt fruitteler Roland Lang uit Siebeneich dat hij nog Fuji heeft hangen en nog aan de eerste pluk Pink Lady moet beginnen. Toch relativeert hij de slechte weersomstandigheden: ‘Het kan nu alleen nog maar beter worden’.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 oktober 2012 - 19:30