Hoewel Rusland heeft aangekondigd een jaar lang geen groenten, fruit, vlees en zuivel te zullen importeren uit de EU, verwachten sommige experts dat de boycot niet zo lang zal aanhouden. Zo gelooft de Duitse minister van landbouw Christian Schmidt niet dat Rusland lang bestand is tegen het verbod. Rusland is maar voor 60 procent zelfvoorzienend, beargumenteert hij in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Schmidt is dan ook geen groot voorstander van, in zijn ogen, overhaaste Europese steun. Zijn collega Christian Meyer, landbouwminister van de deelstaat Niedersaksen is bezorgder en vreest voor een prijsval van onder andere vlees, melk, groenten en fruit.

Volgens Deense experts van de Danske Bank duurt het geen drie maanden voordat de EU de export van groenten en fruit naar Rusland weer kan hervatten. Dat schrijft Freshplaza.com op basis van een rapport van deze bank. Analisten van de Danske Bank verwachten dat de wederzijdse sancties dusdanige impact hebben dat Poetin binnen drie maanden genoodzaakt is de boycot op te heffen. Onderzoek door dezelfde bank wees uit dat 23 procent van de Russen verwacht dat deze handelsoorlog invloed heeft op de gemiddelde burger en 25 procent van de Russen denkt zelf geraakt te worden door de sancties.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 19 augustus 2014 - 17:47