Volgens Europese statistieken is de inflatie in Spanje het nulpunt genaderd. Maar enkele Spaanse economen stellen dat de geldontwaarding daar al is omgeslagen in deflatie. Om ondanks de crisis toch producten te kunnen verkopen, worden die steeds verder in prijs verlaagd. Daarbij gaat het vooral om grotere uitgaven en investeringen.

Nu is zachtfruit een heel ander product, maar afgaande op de dagprijzen in Nederland lijkt het Spaanse importproduct ook al aan deflatie onderhevig. Frambozen en blauwe bessen zijn bij de groothandel voor minder dan een euro per doosje van 125 gram in te kopen. Daarmee zijn deze producten de helft zo goedkoop als het Nederlandse kleinfruit. Bramen en rode bessen komen grotendeels uit Nederland en blijven vooralsnog stabiel in prijs.
Bij het steenfruit speelt het grote aanbod uit Spanje een grotere rol dan de inflatie dan wel deflatie in het land. Bij Interpera in 2012, die in Lerida plaatsvond, werd al opgemerkt dat het areaal paraguyao’s enorm toenam. Met deze zogenaamde wilde of platte perzik zou men zich kunnen onttrekken aan de prijsdruk bij nectarines en gewone perziken. Maar zowel platte als gewone perziken liggen nu regelmatig voor een euro per pond in de Nederlandse supermarkten.
Perziken en nectarines hebben overduidelijk de overhand bij de aanbiedingen in supermarkten. Deze week ook weer acties met hardfruit. Bij Boni kost Elstar deze week € 0,99 per kilo, Conference is bij C1000 respectievelijk Jan Linders geprijsd voor € 1,29 en € 1,49 per kilo. Jan Linders heeft ook een aanbieding met de nieuwe oogst Jazz van het Zuidelijk Halfrond. Dit premiumproduct ligt deze week voor € 1,99 per kilo in de schappen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 juni 2014 - 18:24