Het Spaanse bedrijf Agrobot heeft dit najaar haar aardbeienoogstrobot getest in Californië in de VS. Door de oogstrobot, die nog in ontwikkeling is, aan te passen aan de teelteisen van dit gebied hoopt Agrobot een grote afzetmarkt aan te boren. Californië is immers één van ’s werelds belangrijkste teeltgebieden voor aardbei.

De robot oogst de aardbeien met rubberen ‘mandjes’ die de aardbei op pakken, waarna het steeltje wordt afgesneden. De aardbei wordt vervolgens op een transportbandje naar de medewerker op de robot getransporteerd die de aardbei handmatig controleert en in een schaaltje legt.

Agrobot hoopt de oogstmachine te kunnen introduceren in Japan, Australië en Europa. Maar voor het zover is, wordt de robot onder diverse omstandigheden getest. Uit de tests Californië bleek dat de robot moeite heeft met vruchten die in clusters en binnenin de plant hangen. Ook is het nodig dat de aardbeien in enkele rijen geteeld worden, is te lezen op www.fruitgrowersnews.com . Volgens Agrobot is de techniek ook inzetbaar voor de oogst van fruitsoorten die aan bomen groeien.

 

Europees onderzoek

In Europa loopt op dit moment een onderzoek naar de mogelijkheden voor het automatisch oogsten van hardfruit. In dit, door de EU gefinancierde, project is België de kartrekker, maar ook in Nederland worden deelsystemen ontwikkeld. Erik Pekkeriet (WUR) geeft aan dat op dit moment wordt gekeken hoe teeltsystemen kunnen worden aangepast aan een robot. Op korte termijn moeten telers echter vanuit dit project nog niet rekenen op een oogstrobot voor hardfruit.

Uit Nederland kwam ook een initiatief een oogstrobot te ontwikkelen, maar hiervoor is de financiering nog niet rond.

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 11 december 2012 - 19:00