Spaanse telers in de regio Extremadura zeggen dat zij hun gewasverzekeringen niet meer kunnen betalen nu de provinciale overheid haar financiële steun heeft ingetrokken. Dat zegt Afruex dat de belangen van 90 procent van de fruittelers in het gebied behartigt. Tot voor kort bedroeg de overheidssteun 4,2 miljoen euro voor de fruitsector en 8,3 miljoen euro voor de totale agrarische sector.

 

Extremadura is een belangrijk Europees fruitproductiegebied. In de Spaanse provincie wordt jaarlijks 300 miljoen kg pit- en steenfruit geproduceerd. De belangrijkste fruitgewassen zijn perzik, nectarine, pruim, peer en kers.

Afruex is de belangenbehartiger van de fruittelers in deze regio; 90 procent van de telers is aangesloten bij deze organisatie. Ze vertegenwoordigt, via aangesloten partners, in totaal 1.000 fruittelers. Van de totale fruitproductie in Extremadura is 80 procent bestemd voor export, waarvan 15 procent binnen de EU en het overige deel vooral naar verre bestemmingen gaat. In totaal zijn 5.000 mensen werkzaam in de fruitsector in Extremadura. Afruex pleit er voor de staatssteun op de verzekeringen te behouden. Zonder deze steun zullen veel fruittelers hun verzekering niet meer kunnen betalen en aan grote financiële risico’s worden blootgesteld. Op de vraag hoe groot het aandeel van de overheidsbijdrage in de verzekeringspremie is, heeft Afruex nog niet geantwoord.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 4 december 2012 - 19:00