Machinefabrikant STAS in België levert sinds 2013 hydrokoelers voor kersen met een capaciteit vanaf 500 kg per uur. “Op dit moment bouwen we een machine met een capaciteit van 6.000 kg per uur voor veiling Borgloon”, vertelt Kristof Stas. 

De kleinste machine, met een capaciteit van 500 kg per uur, bestaat uit een ketting baan boven een waterbak van 6 meter lang waarop de kersen gedoucht worden. Op de kettingbaan kan één rij kratjes, met een inhoud van circa 5 kg kersen, geplaatst worden. Op machines met een grotere capaciteit kunnen meerdere rijen kratjes naast elkaar geplaatst worden tot zelfs een compleet pallet met daarop één laag kratjes. De in- en uitvoer van de kratten gebeurt handmatig. 

De mate van afkoeling hangt uiteraard af van de begintemperatuur en de snelheid van doorvoeren. Stas gaat ervan uit dat bij een doorvoertijd van 6 à 7 minuten de kersen na behandeling een kerntemperatuur van 1°C hebben.  Dat levert een behoorlijke kwaliteitswinst op: een langer houdbaar product en groenere stelen.

De hydrokoeler met een capaciteit van 500 kg per uur is inclusief koelinstallatie leverbaar voor circa 30.000 euro. Wanneer de koeler aangesloten wordt op de koelinstallatie van de fruitteler komen de kosten op circa 20.000 euro uit. Een hydrokoeler met een capaciteit van 1.000 kg per uur met koelinstallatie kost circa 50.000 euro.

Meer informatie:  www.stasbelgium.be of bekijk dit filmpje.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 maart 2014 - 15:39