Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) bezocht vrijdag 1 augustus een kersenbedrijf om zich te laten informeren over de schade die de suzuki-fruitvlieg veroorzaakt. Lodder bezocht het bedrijf op verzoek van de NFO en LTO.
Aanleiding voor deze uitnodiging was het besluit van staatsecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken om geen vrijstelling voor Tracer in kers af te geven tegen de nieuwe fruitvlieg. Nadat de parlementariër kennis had genomen van de schade discussieerde de NFO met Lodders over het vrijstellingsbeleid van de Nederlandse overheid. De NFO vindt het nog steeds onbegrijpelijk dat in Nederland geen vrijstelling is afgeven voor Tracer in kers, terwijl dit in de ons omringende landen wel het geval is. Er is dus geen sprake van een gelijk speelveld. Ook pleitte de NFO ervoor dat bij de beoordeling van een vrijstelling alle beschikbare gegevens worden benut. Dat is nu niet altijd het geval.
De NFO heeft benadrukt dat de sector door de snelle verspreiding van het insect en de toename van de schade volgend jaar echt moet beschikken over een goed werkend gewasbeschermingsmiddel. Lodders heeft toegezegd de problematiek in het eerstvolgende Algemeen Overleg Gewasbeschermingsmiddelen van de Tweede Kamer aan de orde te stellen. In de aanloop naar het overleg gaat ze schriftelijke vragen stellen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 5 augustus 2014 - 14:22