Nederland deed dinsdag 22 oktober de definitieve melding van werkelijk uit de markt genomen of niet geoogste hoeveelheden groente en fruit. Het bedrag dat op basis van die melding vanuit de EU in totaal ten goede komt aan Nederlandse telers tijdens de eerste openstelling van de regeling is € 1,34 miljoen. Dat is inclusief € 751.205 die onder de Belgische paraplu terecht komt bij Nederlandse Fruitmastersleden. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

In de periode van 22 augustus tot en met 3 september zijn uit de markt genomen: 30 ton appels, 84 ton peren en 204 ton tomaten. Daarnaast zijn 54 hectare appels, 45 hectare peren en 50 hectare wortelen niet geoogst. In totaal is hier vanuit Nederland € 591.800 mee gemoeid. Op 4 september werd nog melding gedaan van € 2,3 miljoen aan steunaanvragen.
Dat uiteindelijk een lager bedrag wordt uitgekeerd dan eerder was gemeld komt vooral doordat telers hun melding hebben ingetrokken en niet doordat meldingen door de Europese Commissie zijn afgewezen. “Telers maken zelf een afweging met betrekking tot de manier waarop zij omgaan met hun producten. Als zij na hun melding zien dat zij via de markt hun producten tegen betere prijzen kunnen afzetten, dan zijn zij hier vrij in. De opengestelde regeling bood deze ruimte voor de telers en daarvan is ook gebruik gemaakt. Tegelijkertijd laat het gebruik van de regeling zien dat deze voor ondernemers uitkomst biedt”, schrijft Dijksma.
De bedragen zullen pas worden uitgekeerd door RVO als de Europese Commissie de uitkeringen voor alle lidstaten heeft berekend.
Voor de tweede regeling zijn tot 22 oktober 7.624 ton appels en peren aangemeld voor interventie.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 oktober 2014 - 18:37