Het Ctgb heeft Tracer toegelaten om de suzuki-fruitvlieg te bestrijden in de meeste kleinfruitgewassen. Het biologische fungicide Serenade is toegelaten in alle steen- en kleinfruitgewassen. Bij Pirimor blijven alle huidige fruitgewassen onder te zware driftreducerende voorschriften toegelaten. 

Tracer
Het Ctgb heeft twee uitbreidingen voor Tracer afgegeven. Een brede nationale uitbreiding naar veel kleine gewassen, waaronder de onbedekte teelt van braam en framboosachtige. Daarnaast is Tracer toegelaten in alle bessoorten met uitzondering van moerbei, kiwibes en vlierbes. Deze uitbreiding is op basis van een zonale beoordeling die door België is uitgevoerd. Voor deze laatste uitbreiding heeft de NFO samen met België en Engeland met aanvullend onderzoek in 2012 het toelatingsdossier compleet gemaakt. Wegens de milieurisico’s van dit product zijn er zeer zware risicobeperkende voorschriften opgesteld. Hierdoor is dit middel voor te veel telers niet toepasbaar.

Serenade
Het biologische fungicide Serenade kreeg een zeer ruime uitbreiding van het etiket. Dit middel is nu ook toegelaten in alle steen- en kleinfruitgewassen, zowel bedekte als onbedekte teelt. Serenade is het beste te vergelijken met een breedwerkend bedekkingsfungicide. Het is niet resistentiegevoelig en werkt met name preventief tegen schimmels als Botrytis, echte meeldauw, Alternaria, Sclerotinia, Septoria en roest (Puccinia).  Serenade heeft een wachttijd van nul dagen. Tot op de dag van de oogst kan Serenade worden ingezet om het gewas of de oogst te beschermen. Serenade vereist geen driftreducerende maatregelen.  

Pirimor
De toelating van Pirimor blijft in alle huidige fruitgewassen. Door het uitstel van het Ctgb-besluit van november naar december is het gelukt om ook appel op het etiket te houden. De bruikbaarheid van Pirimor staat wel zwaar onder druk wegens de te zware risicobeperkende voorwaarden om het leven in het oppervlaktewater te beschermen. Naar verluid mag in houtig kleinfruit het middel niet meer toegepast worden op percelen langs oppervlaktewater en in steen- en pitfruit onder voorwaarden waaraan maar een heel klein deel van de telers kan voldoen. De NFO is met de toelatingshouder in gesprek om dit zo snel als mogelijk aangepast te krijgen. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 december 2014 - 18:25