Het werk in de boomgaard moet steeds sneller en efficiënter gebeuren. Om aan die wens tegemoet te komen bouwde de Amerikaanse machinebouwer Dan LaGasse voor fruitteler Scott VanDeWalle een tweerijig werkplateau.

LaGasse en VanDeWalle, beiden afkomstig uit de staat New York, bouwden eerder al samen verscheidene machines en handige hulpmiddelen voor in de boomgaard van VanDeWalle. “Het over-the-row-platform is de meest uitgebreide machine die we tot nu toe gemaakt hebben”, zegt LaGasse op de website van Growing Produce.
De machine bestaat uit een platform van 213×274 cm dat boven de motorkap van een vierwielaangedreven tractor is gemonteerd. Twee andere platforms, van 122×152 cm, hangen aan twee armen aan beide zijden over de rij heen. Vier medewerkers kunnen zo twee rijen tegelijk snoeien of dunnen. Een medewerker op het middelste plateau kan de kruipversnelling in- en uitschakelen en sturen. De hoogwerker is niet geschikt voor oogstwerkzaamheden.
LaGasse bouwde eerder al hoogwerkers voor enkele rijen die inmiddels door diverse bedrijven zijn aangeschaft. Deze machines kosten omgerekend circa 9.000 euro. Hoeveel de tweerijige machine kost, is niet bekend. 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 juli 2014 - 17:03