Samen met PPO Fruit en de NFO hielden de gezamenlijke toelatingshouders van captan tijdens de Fruitteelt Vakbeurs in Houten een korte enquête over de ervaringen van fruittelers over driftarme (venturi)doppen. De resultaten van de enquête laten zien dat meer aandacht voor het onderwerp geen overbodige luxe is.

Bijna 90 procent van de 82 respondenten maakt gebruik van driftarme doppen, in de meeste gevallen van het merk Albuz. De doppen worden veelal over het gehele bedrijf toegepast. Bijna twee derde van de gebruikers van driftarme doppen is tevreden over het gebruik, wel noemen zij de kans op verstoppingen en meer waterverbruik als aandachtspunten. Tevreden gebruikers besteden meer tijd aan het schoonmaken van leidingen, filters en doppen en het aanmaken van de middelen. Ook het aanpassen van filters kan bijdragen om verstoppingen te voorkomen.

Ontevreden telers noemen naast de eerder genoemde aandachtspunten nog zaken als twijfel over de werking en zichtbaar residu. Tevreden gebruikers zijn juist tevreden over de werking en ervaren residu als geen probleem.

Samengevat concluderen PPO en NFO op basis van deze uitslag dat driftarme (venturi)doppen in de praktijk goed bruikbaar zijn. Daarbij blijft aandacht voor het aanmaken van de middelen en het gebruik van de juiste filters nodig. Ook regelmatig schoonmaken van de apparatuur blijft noodzakelijk.

 

Uiteindelijk is het doel van de toelatingshouders van captan, de NFO en PPO Fruit om in het kader van ‘Onze missie, minder emissie’ de belasting van het oppervlaktewater in de fruitteelt terug te dringen. Captan is een van de belangrijkste stoffen in de fruitteelt. De toelatingshouders werken er samen met de NFO aan om de brede toelating van captan te behouden voor de toekomst.

Met deze actie is beter inzicht verkregen in het gebruik van driftarme doppen. Het is nu van belang dat de positieve ervaringen worden gecommuniceerd met de telers waardoor zij in de praktijk de driftarme dop algemeen gaan accepteren, aldus de toelatingshouders van captan, Certis en Makhteshim Agan.

 

Aan het onderzoek was ook een prijs verbonden, bestaande uit een doppenset van de meest gebruikte Albuz TVI 80. De doppen zijn inmiddels uitgedeeld aan de winnaars: René Vriend uit Hauwert, Toon Steijn uit Kwadendamme en Jos Lukkezen uit Boven-Leeuwen.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 11 september 2012 - 18:30