In Amerika is afgelopen jaar voor het eerst een heel seizoen ervaring opgedaan met de zogeheten vacuümoogster. De machine bespaart fysieke arbeid en laat appelplukkers sneller werken. Het bedrijf DBR Conveyor Concepts hoopt de eerste machines komend jaar te verkopen.                                     

De zelfrijdende machine kost circa 150.000 dollar. “Daarmee krijgt de teler wel een machine waarmee hij het hele jaar kan werken”, zegt Phil Brown, één van de twee telers die eigenaar zijn van DBR, in Fruit Growers News. “Behalve voor oogsten in het najaar kan de machine worden ingezet voor snoeien, geleiden en handdunning. Je koopt een mechanische oogster en een werkplatform in één.”                                                                                                                                        
De onderste vruchten worden met de hand geplukt. De vacuümoogster oogst de middenmoot en het hoogste fruit wordt met de hand geplukt door werkers op het platform. Dat levert volgens DBR een arbeidsbesparing op van 25 procent.
Op de oogster staan vier plukkers, twee aan elke zijde. Een vijfde persoon zorgt voor de kisten en controleert het geplukte fruit. Het platform heeft twee niveaus. Door ledverlichting in het scherm kan ook ’s nachts worden geoogst. Aan de plukemmer zit een vacuümslang waardoorheen de appel naar een kist wordt gezogen. Daardoor raakt de emmer nooit vol en kunnen de plukkers doorgaan met oogsten.                                                                                        
Door de reis door de slang verliest de appel zijn waslaag. Bewaarproeven moeten duidelijk maken in hoeverre dit op lange termijn eventueel schadelijk is.  

Via http://www.youtube.com/watch?v=iUcw7qzMwbE&feature=player_embedded) kunt u een filmpje over de vacuümoogster bekijken.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 december 2013 - 19:08