Het wegvangen van de suzuki-fruitvlieg met vallen langs de buitenrand van fruitpercelen werkt effectief. In de tweede rij vallen, achter de eerste, en middenin de fruitpercelen werden nauwelijks of geen fruitvliegen meer gevangen. Dat melden Biocontrole en de Natuurkalender. Zij hebben de suzuki-fruitvlieg de afgelopen weken voor het eerst ook op grote schaal in de vrije natuur aangetroffen. 

Op diverse locaties in de vrije natuur in Nederland is de afgelopen weken gemonitord op het voorkomen van de suzuki-fruitvlieg. In bosranden langs zachtfruitpercelen zijn daartoe vallen geplaatst. Met name in de buurt van wilde bramen, rozenbottels, wilde lijsterbessen en Amerikaanse vogelkers werd de suzuki-fruitvlieg gevangen. Tot wel 10 procent van de gevangen fruitvliegen bestond op die locaties uit de suzuki-fruitvlieg.
Voor het eerst is de fruitvlieg ook in Drenthe waargenomen. Vanuit Friesland en Groningen zijn er nog geen officiële meldingen, maar de onderzoekers achten het waarschijnlijk dat de fruitvlieg daar ook voorkomt.
Omdat de suzuki-fruitvlieg bij vrij lage temperaturen (> 8°C) blijft vliegen, worden de waarnemingen de komende weken voortgezet. Op enkele locaties wordt de suzuki-fruitvlieg zelfs de hele winter gevolgd om te kijken of er nog sprake is van vluchtactiviteit.

Kijk voor het volledige bericht op: http://www.natuurbericht.nl/?id=11674&rss=1

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 5 november 2013 - 18:30