Het afdekken met vliesdoek en het aanschuiven van de sneeuw lijken de beste methoden om onderstammen op de kwekerij te beschermen tegen lage temperaturen. Onder vliesdoek was het bij -11°C vorst 7 à 8 graden warmer dan er boven. Winnie en Claudia Roelofs van boomkwekerij ’t Fort in Zeewolde, hebben de afgelopen vorstperiode proeven uitgevoerd om te kijken wat de beste methode is om vorstschade te voorkomen.

 

Roelofs voerde de proeven uit in een aanplant Kwee-onderstammen. Hij onderzocht het effect van verschillende diktes vliesdoek, het aanaarden van de sneeuw, het wegvegen van de sneeuw, het opspuiten van schuim door de brandweer en het aanbrengen van stro en compost.

In de koudste nacht werd het net boven de sneeuw -15°C. Toen zijn onder het vliesdoek geen metingen uitgevoerd, maar wel is duidelijk dat het vliesdoek de beste bescherming gaf. Bij temperaturen van -11°C boven het doek, werd het er onder slechts -3°C. Daar moet wel bij vermeld worden dat na het aanbrengen nog sneeuw op het doek is gevallen. Moeilijkheid bij het doek is het stevig vastleggen. Enkele dagen na het aanbrengen waaide het met windkracht 6 à 7. Een deel van het doek waaide los, het dunste doek scheurde.

Het aanbrengen van het biologisch afbreekbaar schuim gaf een temperatuurverschil van 5°C. Nadelen hiervan zijn de kosten, de eventuele wetgeving en het wegwaaien. Het aanbrengen gaat vrij eenvoudig.

Van het wegvegen van de sneeuw had Roelofs goede verwachtingen en overdag gaf dit ook een temperatuurverschil tot 6°C. ’s Nachts was er echter nauwelijks verschil en zakte de temperatuur net boven de grond tot -14°C.

Het aanbrengen van stro en compost had eveneens weinig effect. Beide producten werden aangebracht over de sneeuw. Mogelijk dat stro gevolgd door sneeuw wel een positief effect zal hebben op de temperatuur, maar dit is niet onderzocht.

Tot slot had het ‘aanaarden’ van de sneeuw (ofwel ‘aansneeuwen’) tegen de onderstammen een positief effect. In de nacht die volgde op het aanaarden zakte de temperatuur slechts naar -8°C, maar onder de sneeuw bleef deze steken op -3°C. Groot voordeel van deze methode is dat op één dag zeker 10 hectare aangeaard kan worden en dat er weinig kosten aan verbonden zijn.

Welke methode uiteindelijk de voorkeur krijgt, weet Roelofs nog niet. Binnenkort is er overleg met collega’s, van wie sommigen eveneens proeven hebben uitgevoerd om te kijken hoe de ervaringen op andere bedrijven zijn.

 

Op de website van Boomkwekerij ’t Fort zijn filmpjes te bekijken van de proeven.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 26 februari 2013 - 19:30