Na jaren van afname lijkt er in de VS een kentering te komen in de dalende appelconsumptie. Dat geeft Amerikaanse telers moed nu zij dit jaar opnieuw te maken hebben met een recordoogst. De totale appelconsumptie, inclusief sap en andere verwerkte producten, is sinds 2011 gestegen van 19,2 kg naar 20,6 kg per persoon in 2013.

Fruit van standjes langs de weg, die in de buurt van grote steden steeds vaker voorkomen, is daarbij niet meegerekend. Dat zegt Mark Seetin van de U.S. Apple Association op www.capitalpress.com.
Toch is het nog maar een voorzichtig herstel en het is lastig hieruit conclusies te trekken voor de lange termijn. In het verleden werden immers in de VS veel meer appels en producten met daarin verwerkte appels gegeten. Zo bedroeg de consumptie in 2010 nog 21,6 kg en kwam deze in 2006 en 2004 nog uit op 22,6 kg per persoon. De appelconsumptie daalt al dertig jaar.
Opvallend is wel dat vooral de consumptie van verse appels is gestegen. Het zouden vooral de rijkere Amerikanen zijn die meer appels kopen. Zij kiezen de hoger geprijsde rassen als Honeycrisp en Cripps Pink in plaats van Red Delicious. De afzet van appelsap neemt juist af, met name omdat consumenten bang zijn voor toegevoegde suikers en andere zoetmakers. 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 14 oktober 2014 - 17:48