De sancties die Europa heeft ingesteld tegen Rusland hebben mogelijk, direct of indirect, ook gevolgen voor Nederlandse hardfruittelers. Sinds afgelopen week weert Rusland als tegenreactie al groenten en fruit uit Polen. Dit brengt momenteel nog geen concrete problemen met zich mee voor Nederlandse perentelers. Maar besluit Rusland om geen peren meer uit Nederland en andere Europese landen te importeren, dan heeft dit zonder twijfel grote impact, zegt Gerben van Woudenberg, voorzitter van de NFO-productgroep Peer. “85 procent van de Nederlandse peren wordt geëxporteerd, een kwart hiervan gaat naar Rusland. Dusdanig grote volumes kun je niet zomaar ergens anders kwijt; dit leidt zonder twijfel tot forse prijsdalingen. En dat is helemaal het geval wanneer andere Europese landen ook niet meer kunnen exporteren naar Rusland.”
Een lichtpunt is volgens Van Woudenberg wel dat Nederlandse perentelers er twee afzetmarkten bij hebben: China en Brazilië. “Hoewel we deze markten nog moeten opbouwen, moeten we deze mogelijkheden zoveel mogelijk proberen te benutten. We hebben de afgelopen jaren fors ingezet op marktvergroting; nu blijkt wel hoe belangrijk het is om niet te zeer afhankelijk te zijn van bepaalde landen.”
Het feit dat Rusland Poolse producten weert, kan volgens Van Woudenberg wel invloed hebben op de prijsvorming van appels in het nieuwe seizoen. “Als grootste appelproducent van Europa is Polen vooral georiënteerd op de Russische markt. Blijven de Russische grenzen dicht, dan moet het Poolse product ergens anders binnen Europa worden afgezet. Daarvan zullen in ons land voornamelijk telers van Jonagold en Golden Delicious – rassen die veelal naar het buitenland gaan – hinder ondervinden.”

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 5 augustus 2014 - 14:12