De Michigan State University heeft afgelopen voorjaar een schuifdak laten plaatsen over een deel van haar kersenaanplant. Er is gekozen voor het type X-frame van het merk Cravo. Samen met de fabrikant gaat onderzoeker Greg Lang kijken naar de mogelijkheden van dit type overkapping en de voor- en nadelen ten opzichte van andere soorten overkapping. Klik hier voor een filmpje over de Cravo-overkappingen.

 

Naast de bescherming tegen regen en hagel wordt ook onderzocht of de overkapping bescherming biedt tegen nachtvorst en in hoeverre de temperatuur tijdens bloei beïnvloed kan worden. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheid om neerslag-gerelateerde ziekten te beperken en om zonnebrand te voorkomen. Na de oogst kan het dak gebruikt worden om de boom nog zo goed mogelijk te laten doorgroeien om voldoende reserves aan te leggen.

 

Het bedrijf Cravo maakt schuifdaken die geschikt zijn voor allerlei teelten. Het assortiment bestaat uit platte- en puntdaken met witte en doorschijnende folie, wel of niet vochtdoorlatend. Voor de teelt van kersen lijken de puntdaken met doorschijnende polyethyleenfolie het meest geschikt. De folie wordt, aangestuurd door een computer, automatisch op- en afgerold. Dit gebeurt in de rijrichting. Eén motor kan 5.000 m3 folie in 2,5 minuut op- of afrollen. De folie heeft een levensduur van acht tot tien jaar. Het systeem is volgens de fabrikant windbestendig.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 oktober 2012 - 18:30