De populatie van de bruingemarmerde stinkwants ( Halyomorpha halys ) breidt zich verder uit naar het noorden van de VS, maar onderzoekers hebben inmiddels de eerste aanknopingspunten om het insect te kunnen bestrijden.

De bruingemarmerde stinkwants rukte enkele jaren geleden op vanuit de zuidelijke staten van de VS naar het noorden. Het insect komt intussen in 38 staten voor en in de provincie Ontario in Canada. Ondanks dat de populaties in 2010 en 2011 afnamen en dit voorjaar ook laag waren, namen ze dit jaar weer sterk toe, aldus onderzoekers in West Virginia. Ze vrezen voor een sterke populatiegroei in 2013.

 

De bruingemarmerde stinkwants kan grote schade aanrichten in appelaanplanten en is moeilijk te signaleren en te bestrijden. Er is een feromoon ontwikkeld waarmee vanaf volgend jaar in de praktijk deze stinkwants kan worden waargenomen en gevolgd. Op basis daarvan kan men ook chemisch ingrijpen. Chemische bestrijding werkt echter niet in alle gevallen optimaal. Daarnaast wordt een uit China geïmporteerde wesp ( Trissolcus halyomorpha ) getest op zijn werking. Deze wesp zou binnen 12 tot 18 maanden beschikbaar kunnen zijn voor de praktijk.

 

Meer informatie is te lezen op www.growingproduce.com en http://fruitgrowersnews.com .

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 11 december 2012 - 19:00