De Amerikaanse staat Washington heeft dit jaar te maken met een recordoogst appels en ook de hoeveelheid industriefruit bereikt een recordhoogte. De oogst is op 1 november nog bijgesteld naar 121,5 miljoen dozen (à 18 kg) en zou volgens Lindsay Buckner van coöperatie Tree Top nog kunnen oplopen tot 125 miljoen dozen. De hoeveelheid industriefruit zou dan de 800.000 ton kunnen bereiken, 65 procent meer dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Terwijl in Washington sprake is van een topoogst is in andere delen van de VS, na zware nachtvorstschade dit voorjaar, juist sprake van een misoogst. Landelijk gezien is de hoeveelheid industriefruit juist 10 procent lager dan het vijfjaargemiddelde. Dat leidt tot hoge prijzen voor het industriefruit. Aan het begin van het seizoen werd nog 193 tot 232 euro betaald voor een ton industriefruit. Eind november lagen de prijzen op 92 tot 108 euro per ton. De verwachting is dat de prijzen straks weer oplopen.

 

Tree Top is een coöperatie van ruim duizend appel- en perentelers en verwerkt 55 procent van al het industriefruit in de staat Washington.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 11 december 2012 - 19:00