Een wereldwijd consortium met dertien partners uit elf landen gaat onder de naam IFORED samenwerken in de ontwikkeling en het in de markt zetten van roodvlezige appelrassen. De partners beschikken over veelbelovende rassen die binnen enkele jaren door de aangesloten leden geplant kunnen worden. Nederland heeft geen aandeel in het consortium.

De partners van IFORED kwamen dit najaar bij elkaar in Angers, Frankrijk. Dit is ook de plaats waar International Fruit Obtention (IFO) is gevestigd. Dit bedrijf ontwikkelt sinds 2004 nieuwe appelrassen. De IFORED-partners hebben samen met hun leden 40.000 hectare aan appelaanplanten in hun beheer. Ze produceren 2 miljoen ton appels per jaar en verhandelen 2,5 miljoen ton appels per jaar. De partners zijn gevestigd in Australië, Argentinië, Chili, Zuid-Afrika, Frankrijk, Groot-Brittannië, Zwitserland, Italië, Spanje, Verenigde Staten en Canada.

 

De roodvlezige appelrassen worden via natuurlijke technieken veredeld. De in ontwikkeling zijnde appelrassen variëren in kleur van het vruchtvlees van 30 procent roze tot volledig rood. De schilkleuren zijn rood, oranje, geel en bi-color en de smaak varieert van zoet tot zuur. Het oogsttijdstip loopt uiteen van vroeger dan Gala tot Cripps Pink.

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 december 2012 - 21:00