Kassenspecialist Alumat Zeeman heeft vorige week een bijzonder project opgeleverd in de perenteelt. Bij Westende Fruitteelt in Fijnaart is bij wijze van proef 3.000 m2 perenteelt voorzien van een schermsysteem waarmee het perceel binnen enkele minuten beschermd kan worden tegen hagel.

Gangbare hagelnetten zijn voor Westende Fruitteelt geen optie omdat de gemeente geen toestemming geeft voor het overkappen van grote blokken fruitteelt – het bedrijf teelt op 120 hectare peren. Toch moest er iets gedaan worden om het hagelrisico te beperken. Eddy den Dunnen van Westende Fruitteelt: “In 2012 zijn we voor 90 procent verhageld en vorig jaar hebben we voor een deel hagel gehad.”
Den Dunnen kwam samen met Van Nifterik uit bij Alumat Zeeman dat schermsystemen voor de glastuinbouw levert. Het schermsysteem dat bij Westende Fruitteelt is geplaatst is een zware uitvoering van de systemen die in de kas worden geplaatst. Den Dunnen gaat ervan uit dat dit systeem een zware hagelbui kan dragen en hoopt dat het op bepaalde punten lichter uitgevoerd kan worden. “Op dit proefstukje gaan we bekijken waar het wat minder kan, want het moet ook betaalbaar blijven”, argumenteert Den Dunnen.
Voor het openen en sluiten van de netten zijn 24 Volts-elektromotoren geïnstalleerd, voorzien van zonnepanelen. Het is de bedoeling dat de netten vanaf ongeveer vijf weken voor de oogst gesloten blijven om zo ook vogelschade tegen te gaan.   

 

Kijk voor een filmpje van het systeem op de Facobook-pagina van Westende Fruitteelt.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 juni 2014 - 17:23