Tree Fruit Research van de Washington Commission ontwikkelde een nieuwe zelftest waarmee telers de barstgevoeligheid van hun kersen kunnen testen. De test is vrij simpel. Het belangrijkste blijkt het gebruik van gedestilleerd water en een schoon, niet met zeep of kraanwater gewassen bakje.

 

Op de website www.treefruitresearch.com wordt de test uitgelegd. Als eerste moeten de te testen kersen ’s morgens vroeg geplukt worden, vijf gezonde vruchten van tien bomen per ras en locatie. Binnen twee uur na het plukken, moeten deze kersen gedurende twee uur in gedestilleerd water bij kamertemperatuur liggen. Daarna kan een beoordeling worden opgesteld: bij nul gebarsten vruchten zijn deze kersen niet gevoelig voor barsten, bij één tot vijf gebarsten vruchten zijn de kersen redelijk gevoelig en wordt overkapping aanbevolen. Bij meer dan 10 procent gebarsten vruchten zijn de kersen erg gevoelig voor barsten en wordt overkapping sterk aanbevolen.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 26 maart 2013 - 20:30