Mensen die van zure producten houden eten meer fruit dan mensen die liever zoet eten, zoals chocoladerepen. Dit blijkt uit recent onderzoek van LEI Wageningen UR in opdracht van het Europees project Isafruit. In deze studie is de relatie tussen de consumptie van fruit en zoete en hartige snacks en de persoonlijke voorkeuren voor de basissmaken zoet, zout of zuur onderzocht. Doel is om de fruitconsumptie en de variabelen die hier invloed op hebben beter te begrijpen.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat bijna één derde van de mensen een voorkeur heeft voor zout, 20 procent geeft aan een voorkeur voor zoet te hebben, en tien procent heeft liever zuur. 40 procent van de consumenten geeft geen uitgesproken voorkeur aan voor zoet, zout of zuur. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 2.000 consumenten uit Spanje, Polen, Griekenland en Nederland. De studie laat ook zien dat er verschillen zijn tussen landen. Zo geven in Spanje meer mensen een voorkeur aan voor zout en in Polen hebben relatief meer mensen een voorkeur voor zuur.

De relatie tussen voorkeur voor zuur en gewoontegedrag met betrekking tot het eten van fruit suggereert dat het op jonge leeftijd aanleren van het eten van fruit ook leidt tot andere smaakvoorkeuren, hoewel nader onderzoek dit verder zal moeten uitwijzen.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 juli 2012 - 16:00