Na een lang weekend met veel zware regen- en onweersbuien zijn uiteindelijk veel Nederlandse fruittelers de dans ontsprongen. In het Belgische Waasland (ten westen van Antwerpen) daarentegen hebben veel telers zware hagelschade. Lokaal vielen in de nacht van zondag 8 op maandag 9 juni zeer grote hagelstenen, waardoor zowel blad als vruchtjes van de bomen werden afgeslagen.

Op 10 juni waren rond het middaguur bij de OFH nog slechts twee schademeldingen uit Nederland binnengekomen. Vanuit het Waasland, waar de OFH ook een aanzienlijk aantal verzekerden kent, liep het aantal meldingen al op tot vijftien. Vooral de hevigheid van de schade valt op, vertelt Gert Jan van Dijk van de OFH. “Veel fruit ligt afgeslagen op de grond en er is veel schade aan het blad en hout.”
Filip Lowette, directeur van de Belgische Fruitveiling, waarbij veel perentelers uit het Waasland zijn aangesloten, zegt nog geen mededelingen te kunnen doen over de schade. “We zijn nog druk bezig de schade te inventariseren voor de coöperatie. Pas dan kunnen we er iets over zeggen”, aldus Lowette.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 juni 2014 - 18:15